Ana içeriğe atla

A Fadimem hadi senle kaçalım Şarkı Sözleri

 A Fadimem hadi senle kaçalım Şarkı Sözleri


Makam: Hüseyni

Bestekar: Anonim

Güftekar: Anonim

Usül: Aksak


A Fadimem hadi senle kaçalım

Beyce de pazarında dükkan açalım

Ay laylilam ay laylilam ay laylam


A Fadimem iki değil üç değil

Benim bağrım demir değil tunç değil

Ay laylilam ay laylilam ay laylam


Şarkının Hikayesi:

Bu aşk serüveni bundan altmış yıl önce yaşanmıştır. Al Fadime; Emirdağ’ın Sağırlı Köyü’ndendir. Emirdağ Cevizli köyü eski adıyla (Konara) Köyü’nden Efe Kadir namıyla, Kadir Kilci isimli delikanlı ile Al Fadime birbirlerini severler. Bu köyler o zaman Bayat’a bağlıdır. Her ikisi de Morcalı Aşireti’ne mensuplardır.


Efe Kadir, Al Fadime’yi ailesinden o günün törelerine uygun bir şekilde istetir. Fakat köyün en güzel kızı, al yanaklı, selvi boylu, ardı kırk belikli güzel Fadime'yi, Efe Kadir’e vermezler. Bunun üzerine Efe Kadir Fadime'yi kaçırmaya karar verir. Birbirini seven sevgililer kaçarlar. Ancak; Fadime’nin dayıları, o günün Morcalı Kolu’nda adı-sanı anılan, gözü kara, Babayiğit kişilerdir. İyi niyetle yola çıkan genç aşıkların bu küçücük aşk kervanını yakalamaya çıkarlar. Zira olayı hazmedemezler. Aşka, sevgiye, gönül sesine kulak veren yoktur. Sözde namuslarını kurtaracaklarını düşünürler. Oysa; Fadime, Efe Kadir’in helali olacaktır.


Çok geçmez sıkı takip sonucu genç aşıkları Emirdağ merkezinde yakalatırlar.

Sorgu hakimi, yaşının küçüklüğü nedeniyle Al Fadime’yi ailesine teslim eder. Efe Kadir de cezaevine gönderilir. Bir süre sonra Al Fadime de ailesinin baskısıyla kendi köyünden Musa Bostan, nam-ı diğer Kara Musa isimli şahıs ile evlendirilir. Fadimesi elinden alınan Efe Kadir dokuz ay mahkumiyetten sonra tahliye olur ve köyüne döner.

Güzün atılan tohumlar, hasata dönüşmüş, haşhaş çizimi, arpa buğday biçimi gelmiştir. Morcalı Aşireti tamamiyle arazide, doğadadır. Haşhaş kozasına atılan çizgi, bıçağının ağlattığı kozağı görenler, koyun güden çobanlar, koyundan süt sağan gelinler, Efe Kadir'in türkülerini mırıldanmaya başlamışlardır artık. Tırpancılar işe başlamış, rüzgarla kelle döğen ak buğday başakları, poşulu tırpancılara teslim olmuştur. Dönüm başı yapıp, tırpanını “bileği taşı”'yla bileyen tırpancılar, nefes buldukça Efe Kadir'in hapishanede dokuz ay boyunca Fadimesi'ne yaktığı türkülerini çığırmaktadırlar.


Türkünün sözlerinden de anlaşılacağı üzere; Efe Kadir, türkülerini Fadimesi elinden alındıktan sonraki dönemlerde yakmıştır. Türkülerinde Fadimesi'ne duyduğu sevda, ayrılığın acısı nakış nakış işlenmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SERDAR ORTAÇ - GÜLÜN RENGİ ŞARKI SÖZLERİ

 SERDAR ORTAÇ - GÜLÜN RENGİ ŞARKI SÖZLERİ Buralarda sensiz olmak çok zor Bir tek şey için katlanılır, dönüşünün olması Pek de gerçekçi değil ama bana nasipmiş solması Oye mami Sabes que me estoy volviendo loco por ti Levanta las manos muchacha Que llegaron los que tenían que llegar Karşıma çıktın senden, senle her şeyden zevk aldım Gül kokar güldüğü yerden, ben gülün rengine kök saldım Varlığın her şeyi çözdü, yokluğun derde keder gündü Öyle bir aşk arıyordum, bulduğum yerde yüzüm güldü (RODRY-GO) Karşıma çıktın senden, senle her şeyden zevk aldım Gül kokar güldüğü yerden, ben gülün rengine kök saldım Varlığın her şeyi çözdü, yokluğun derde keder gündü Öyle bir aşk arıyordum, bulduğum yerde yüzüm güldü Buralarda sensiz olmak çok zor Zor mu acımı kalbime gömmek Zor mu kaderi anlayabilmek Zor mu delice göz yaşı dökmek Zor mu yaradı ellere kalbim Yok mu (that's right) bana masal gibi gelecek Yok mu (ah) önüme diz çöküp ölecek Yok mu (haha) yine mi gözyaşı kaldım Yok mu acılı günlere t

Sezen Aksu - Guguk Şarkı Sözleri

 Sezen Aksu - Guguk Şarkı Sözleri Ezber Bunlar Yeminle Kavgasızda ayrılık olur Bulununca bir mesnedi Gider insan insanı vurur, valla vurur Öfke baldan tatlı ya Herkes daima haklıya Hele sen bir yandan çarklıya çat da Gör bak neler olur Oldu mu böyle, yakıştı mı şimdi Hiç olmamış gibi bir de küselim mi Bunca yıl sonra ergen tribi mi Karşılaşınca ne ayıp, yüz çevrilir mi Neymiş, dost acı söylermiş E hazır lafı herkes dermiş Düşman yeteri kadar söylüyor Bari dost göstermesin diş, yoksa mafiş Yol saçımı başımı, ağzımı burnumu kır E herkesin içinde gizli bir insan vardır Ama silemezsin ki yaşadık bunları Türlü türlü ah hepimizin huyları Nasıl ki hepimize lazım hukuk Öfke kontrolü de aynen öyle Ama sana, bana, amcama göre değil Tabi evrensel kurallara göre Nerede hukuk yok, orada guguk Tanrı aşkına insaf eyle Boşuna mı söylemiş bize Yaşar abi Al gözlüm Salih, seyrele Sezen Aksu'nun "Guguk" şarkısının genel mesajı, özellikle insanlar arasındaki anlaşmazlıklar, kavgalar ve öfkeni

MELEK MOSSO - BALERİN ŞARKI SÖZLERİ

 MELEK MOSSO - BALERİN ŞARKI SÖZLERİ Söz verdim kendime, ezdirmem hiç bile “Bi daha asla” deme yine de Kırılmış kalbime en zor günlerimde Kim bakıyordu gülüm, tatlı canımdan öte Ne vaadler sıralı, bir zamanlar yaradı Oyununu bi’ de şimdi dene Ruhuma sapladığın hançeri tut bakalım Al şunu koy yerine, az biraz hop öteye Yaremden bir dirhem, bin doğdum küllerimden Mucizem annemden, mirasım saf kalbinden Kollarına koş koş olmaz bi tanem Şu başımdaki taca tikel Yaralı bir balerin var içimde,  Eteklerimden tutma yeter